Leta i den här bloggen

söndag 21 mars 2010

IT-konsultmarknaden 2020

Kommentaren i en artikeln i Affärsvärlden om att "Vi överskattar trendförskjutningar på kort sikt men underskattar dem på lång" triggade dagens blogginlägg. Jag har (o-)roat mig med att måla upp hur jag tror att IT-konsultmarknaden ser ut 2020 om vi extrapolerar från dagens mönster.

År 2020 har den förfrågansdrivna IT-specialistaffären tagits över av olika sorters bemanningsföretag. Det finns två sorters bemanningsföretag; konsultmäklarna som saknar personal men agerar paraply för enmansbolag samt de rena bemanningsföretagen som är duktiga på att rekrytera personal och ofta har "try & hire"-erbjudanden till sina kunder. Dessa bemaningsföretag är slimmade på omkostnader men också kompetens- och konceptutveckling.

De traditionella konsulthusen valde att lämna resursmarknaden redan 2015 när de största konsultköparna införde elektroniska auktioner för att ytterligare pressa priserna. De elektroniska auktionerna blev en katalysator som fick de flesta att inse att en negativ prisutveckling under 20 år inte är hållbar. På rekryteringsmarknaden blev auktionerna även ett stoppljus som hotade hämma intresset för IT-konsultyrket. För att fortsätta växa och skapa vinsttillväxt tvingas bolagen att hitta en ny marknad. De valde därför att flytta sitt fokus från IT-avdelningen mot verksamheten och började i allt större utsträckning sälja molntjänster.

Nu fattas 50% av alla IT-beslut av verksamheten. Och det gäller inte längre "bara" införande av CRM eller ERP-lösningar. Verksamheten är nu trygga med att upphandla nischade eTjänster och rent av tillgänglighet och diskutrymme.

Då i praktiken alla IT-beslut för att förbättra eller transformera verksamheten tas av verksamheten själva har IT-avdelningens uppdrag reducerats till att förvalta bolagets infrastruktur och applikationsportfölj. Renodlingen och tidigare framgångar med att pressa konsultpriserna gör att IT-ledningen nu ännu tydligare mäts på hur de kan sänka kostnaden för nuvarande servicenivå. För att minska kostnaderna med 15% om året har det blivit stort fokus på att fasa ut applikationer som driver mer kostnader än värde. Personal som förvaltar system som skall fasas ut erbjuds ofta att ta klivet och bli konsulter under resten av systemets livslängd.

De traditionella konsulthusen, som har gjort omställning mot molntjänster, har tagit konsekvenerna av sina nya affärsmodeller och börjat rekrytera direkt från högskolorna i större utsträckning än tidigare. Föryngringen i kombination med en återställd lönsamhet, som ger förutsättningar för kompetens- och konceptutveckling, har gett ett ökat intresse för konsultyrket under de senaste två åren.

Vad säger nì? En dröm eller mardröm? Över- eller underdrift? Rätt eller Fel?

2 kommentarer:

  1. Tjena Peter,
    tror att du är på rätt spår. Vore intressant att se om det finns sifferstöd, dvs se i hur stor utsträckning budgetar fyttas från IT till affärssidan. Inom vår fina BI värld finansieras merparten från affären direkt.
    Jag tror att databaser a la Monster kommer användas mycket för att hitta resurser. Dock kvarstår den egentliga utmaningen, dvs lösa problemet man har. Det är lite av en paradox att IT avdelningarna genom att pressa ned IT konsultbolagen i pris kommer tvinga dem att lära sig gå direkt till affärssidan och därmed göra IT avdelnigenn lite mindre nödvändig. En annan paradox är att det faktiskt är teknik som moln som driver på detta genom att göra IT mer lätttillgängligt.
    Janne

    SvaraRadera
  2. Radar Group uppskattade att verksamheten stod för ~15% av de totala IT-investeringarna under år 2009. Det är en klar uppåtgående trend vilket kommer eldas på med molntjänster som de tror kommer att växa med 50% under de närmaste tre åren.

    SvaraRadera