Leta i den här bloggen

söndag 7 mars 2010

Fångarnas dilemma

Det finns ett klassiskt experiment inom spelteorin som kallas "Fångarnas Dilemma". Det visar hur två fångar kan välja mellan att vittna eller vara tysta. Om båda är tysta går båda fria. Men av misstro väljer de flesta att vittna vilket gör att båda får sitta i fängelse. Lite tillspetsat hävdar jag att den offentliga upphandlingen har hamnat i en liknande obalans som präglas av misstro.

Vi har länge haft en balans mellan leverantörer och inköpare. Även om det är mycket formalia i dessa offentliga upphandlingar har båda aktörerna sett till andemeningen med upphandlingarna. Nya aktörer som t ex konsultmäklare har haft allt att vinna på att utmana denna balans. De manipulerar och tänjer de utvärderingskriterier som stipuleras vilket leder till mer regler och formalia vilket gör att den offentliga upphandlingen snart kommer implodera av sin egen tyngd.

Låt mig ge ett exempel på hur den misstron mellan leverantör och inköpare skapar en negativ spiral:

Inköparna ser att flera leverantör vinner mångåriga ramavtal på priser där de bara levererar under lågkonjunkturen. De inför då regler om att ramavtalsleverantörerna skall konkurrensutsättas på nytt vid varje avrop. På så sätt får inköparen bästa pris oavsett konjunktursläge. Detta genomskådas av en konsultmäklare i en aktuell ramavtalsupphandling som följaktligen sätter priset till 0 kr/tim för vissa roller. Efter att ha förklarat att de tjänar så bra på övriga roller (snömos) vinner de tilldelning och kommer sedan kunna kunna sätta ett högre pris vid framtida avrop. Naturligtvis kommer inköparna försöka täppa till detta framöver. Samtidigt tror jag inte att mer regler och formalia kommer skapa en ny balans. Nu präglas vi alla av misstron och har egenligen bara två alternativ. Antingen låter vi bli att offerera eller så försöker vi spela spelet så som vi tror att andra spelar det.

Den första juli i år kommer flera förändringar i Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) där det bl a ges nya möjligheter till elektroniska auktioner. Jag tycker att elektroniska auktioner skulle vara en olycklig utveckling men det faktum att Cap Gemini nyligen köpte svenska IBX stärker bara min paranoia :-(.

Imorgon kommer mitt blogginlägg handla om hur jag tror att den offentliga upphandlingen skulle gå till om Google bröt sig in på även denna marknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar